در این مقاله کوتاه، سعی داریم راجع به تاثیر و نقش استثنایی رنگها بر بازاریابی و برندینگ صحبت کنیم.
تئوری رنگها: زبان مشترک از مصر باستان تاکنون
«رنگها زبان مادری ناخودآگاه هستند!» این جمله از یونگ، نشان میدهد که رنگها با سکوتشان، داستانهای زیادی را بازگو میکنند. در واقع رنگها یک زبان مشترکاند. جالب است بدانید مصریان باستان تئوری رنگها را آغاز کردند؛ رنگ قرمز را نماد گردش خون، زرد برای پاکسازی بدن، آبی را برای تسکین درد و رنگ سیاه را برای زندگی و تولد دوباره میدانستند.
صورتی یک رنگ کاملاً مردانه در اوایل قرن بیستم!
مفهوم رنگها ارتباط زیادی با جغرافیا، ریشههای فرهنگی، مدل ذهنی انسانها و زمان دارد! برای مثال برای یک طرفدار دو آتیشه در ایران، رنگ آبی و قرمز هر دو نماد عشق و وفاداریاند. یا به طور مثال در چین و کره، رنگ سفید، نشانه عزاداری است! شاید برای شما جالب باشد که بدانید رنگ صورتی در اوایل قرن بیستم، یک رنگ کاملاً مردانه و آبی، یک رنگ زنانه بود ولی در قرن بیستویکم، کاملاً عکس این قضیه اتفاق افتاد. جالب است بدانید مردم اصفهان، بیشترین اصطلاحات را برای نامگذاری رنگها دارند.
تاثیرات واکسن کرونا بر انتخاب رنگ سال
کمپانی پنتون، رنگ زرد و خاکستری را به عنوان رنگ شاخص سال انتخاب کرده است. امروزه پنتون علاوه بر کدگذاری رنگها، به عنوان رهبر مارکت، حتی توانسته است سلیقه بصری مخاطبان را در یک صنعت پرچالش مانند مُد و فشن تغییر دهد. پنتون با انتخاب رنگ هر سال، به نوعی به تاریخنگاری زندگی انسان در طول زمان میپردازد. انتخاب رنگ خاکستری و زرد شاید یک جریان از سمت افسردگی به سمت نور باشد یا شاید حتی ویروس کرونا در سال قبل، دلیل انتخاب رنگ خاکستری بوده. کشف واکسن کرونا میتواند دلیلی برای انتخاب رنگ زرد باشد همانطوری که مصریان باستان، رنگ زرد را برای پاکسازی بدن مفید میدانستند.
حقایق جالب در مورد رنگها
چشم انسان حدوداً میتواند حدود ۱۰ میلیون رنگ را تشخیص دهد، درحالیکه سیستم رنگی شرکت پنتون در حال حاضر، فقط حدود ۲۷۰۰ رنگ را در بر میگیرد و بیشترین تعداد رنگ در مدادرنگیهای کرایولا تنها ۱۲۰ عدد است. جای سوال است که چرا چشم انسان نمیتواند برخی از رنگها را ببیند. طبق تحقیقات آبی پرطرفدارترین رنگ جهان و قهوهای کماقبالترین رنگ است!
رنگها حتی باعث فوبیا میشوند، کروموفوبیا نام فوبیایی است که برای ترس از رنگها وجود دارد و باعث حالت تهوع و افزایش ضربان قلب میشود. البته رنگها همیشه هم ترسناک نیستند و رنگدرمانی یکی از تکنیکهای بهبود بیماران است.
قدرت رنگ در تمام عرصهها
آنجا که بازاریابان از رنگهایی گرم مانند قرمز، زرد و نارنجی برای افزایش میل و اشتها در برندهای غذایی، یا طراحان لباس از رنگهای سیاه، بنفش و یاسی برای برانگیختن احساسات، یا مدیران خلاقیت برندهای حوزه فناوری، از رنگهای آبی و نارنجی برای ایجاد حس اعتماد و خوش بینی استفاده میکنند، تاثیر رنگها و دلیل انتخاب رنگها مشخص میشود. در واقع رنگ یک قدرت است که بر روح تأثیر میگذارد.
رنگها و نامگذاریها: از زرد میکادو تا آبی سازمان ملل!
رنگها بسیار رازآلود هستند و بعضاً دلیل نامگذاری عجیبی دارند؛ زرد میکادو به نام امپراتور ژاپن، آبی سازمان ملل و رنگ تریاکی که شبیه به رنگ گل خشخاش است!
ممکن است طرح انتخابی شما، یک طرح تک رنگ برای یک برند مینیمال باشد یا حتی انتخاب یک طرح آنالوگ یا حتی استفاده از تکنیک رنگهای مکمل و سه گانه! رنگ یک میانبر مستقیم به قلب مشتری شما یا حتی مشتری رقیبانتان است. آنجا که دیگر خود شما نمی توانید راجع به محصولات یا خدمات خود توضیح دهید، رنگها به صدا در میآیند!
رنگها راویان خاموش داستان برندها
رنگ جایی است که جهان بیرون و درون به هم میپیوندند. اگر جهانی بی رنگ را تصور کنید، خواهید دید که زندگی بدون رنگها معنا ندارد. فرقی نمیکند شما طراح برند پشمک حاجعبدالله یا فستفود پاپاجونز هستید، باید درک عمیقی از پرسونای مخاطبین هدف خود داشته باشید تا بتوانید رنگها را با کدهایشان صدا بزنید. همواره سعی کنید برای مردم طراحی کنید نه برندها! مردم مهمترین سرمایه یک برند هستند. به یاد داشته باشید لوگو و اقلام تبلیغاتی، تداعیات برند محسوب شده و هدف غایی یک برند موفق، یک حس خوب است! چرا که برندهای برتر، محصولات را نمیفروشند بلکه همراه محصولات خود یک تجربه خوب را ارائه میکنند.
تلاش مذبوحانهی برندهای آدیداگز، دستمال کاغذی گوگل و مرغ سرخ شده اوباما
انتخاب تمام نامهایی که می بینید سوءاستفاده از نام برندهای بزرگ برای جلب توجه بوده است. متأسفانه افراد عام همواره موفقیت برندها را دیده و گمان میکنند با سوء استفاده از نام آنها میتوان موفقیت برند را نیز به دست آورد. آن ها مالکین برندها را میشناسند، در حالی که پشت صحنه هر برند، چندین طراح و بازاریاب ارشد است که سعی میکنند از طریق رنگها، فونتها و فضاها یک هویت بصری ایجاد کنند.
بهترین رنگ برای جذب مشتری
اهمیت رنگ در بازاریابی و برندسازی
طبقه بندیهای مختلفی برای رنگها بوجود آمدهاست ولی درواقع برداشت افراد از رنگها به عوامل بسیاری مثل: تربیت، شرایط، تجربهها،احساسات و برداشتها بستگی دارد، ولی میتوانیم با الگو برداری از مفهوم رنگها متوجه تاثیر آنها در برندینگ بشویم. تناسباتی که بین فروش و رنگ محصولات وجود دارد شما را شگفتزده میکند.
وقتی از انتخاب نکردن رنگ محصولات و برندسازی براساس سلایق صحبت میکنیم، دلایل خیلی محکمی داریم.و مهمترین آنهای ” تاثیر رنگ در بازاریابی “است، به صورتی است که بیشتر از 80درصد از انتخاب کابران براساس رنگ محصولات صورت میگیرد.
در مرحله بعد ما باید بدانیم که رنگ انتخابی ما برای برند یا محصولات باهم تناسب دارند یا نه، آیا اگر مکدونالد رنگ قرمز را برای برند خود انتخاب نمیکرد چطور میتوانست پیامرسان اشتهاآوری برای کاربران باشد. پس میتوانیم به این نتیجه برسیم که رنگ برند شما ویژگیهایی را در ذهن مشتریها شکل میدهد.
برخی دیگر از تحقیقات نشان میدهد که ذهن انسان به تفاوت رنگها اهمیت میدهد، انتخاب کاربران بین لوگو برندهای مختلف، لوگویی با رنگ متفاوت است. چرا که همین یکی از دلایل تمایز برند شما از سایز برندها و شناسایی سریع در بین رقبا میباشد.
اگر برای برند خود هدفگذاری کردهاید و هدف شما آرامش است، مسلما رنگ زرد نمیتواند پیام شما را منتقل کند. ولی نمیتوان رنگها در یک دستهبندی خاص قرار داد، ممکن است چندین مفهوم از یک رنگ برداشت شود. به عنوان مثال، رنگ سبز همونطور که میتواند نماد محیط زیست باشد گاهی هم در زمینههای سرمایهگذاری استفاده میشود و بسیار موثر است.
شخصیت رنگ ها در بازاریابی و برندسازی
چرا باید درمورد مفهوم رنگها اطلاعاتی کسب کنیم؟ بین انتخاب رنگ و افزایش نرخ خرید ارتباط معناداری وجود دارد. وقتی رنگی به چشم ما میآید در قسمت هیپوتالاموس مغز واکنشهایی رخ میدهد، هورمونهایی به غده تیروئید ارسال میشود و در نتیجه احساساتی در رفتار شما بهوجود میآید. برای همین گفته میشود که تصمیمات خرید برمبنای احساسات و واکنش به رنگها صورت میگیرد.
لیستی از 9 تا رنگ را از لحاظ شخصیت و تاثیری که بر بازاریابی و برندسازی میگذارند مورد بررسی قرار میدهیم. ولی باید بدونید که قبل از انتخاب رنگ هدف و شخصیت کلی برند خود را ابتدا مشخص کنید. در مقاله شخصیت برند میتوانید به صورت جامعتر به بررسی شخصیت برند خود بپردازید.
روانشناسی رنگ قرمز
- تحریککننده احساسات مثبت و منفی
- اشتهاآور
- باعث افزایش ضربان قلب و گردش خون
- برای فروش ویژه
- برای هشدار، درد، خطر و درگیری
- القای حس شجاعت، قدرت و هیجان
- اگر شخصیت برند شما پرانرژی، شاخص و ماجراجو است قرمز بهترین رنگی است که میتوانید انتخاب کنید.
روانشناسی رنگ نارنجی
- نشاندهنده گرما و نشات گرفته از خورشید
- دوستانه، صمیمی و غیر رسمی
- خاکی بودن و یادآور پاییز
- در نگاه مردم نشان از ارزان بودن
- نشاندهنده خستگی و سستی
- جرات و اعتماد به نفس
- اگر شخصیت برند شما ماجراجویانه، رقابتی و بیمیل است، استفاده از رنگ نارنجی پیشنهاد میشود.
روانشناسی رنگ زرد
- بیانگر جوانی، شادی و خوشحالی
- القاکننده کثیفی و به
- چالشکشنده دید چشم
- قدرتمند در کنار رنگهای تیره
- قدرت زیاد احساسات مثبت
- ترس احتیاط و بیمنطقی و خستگی
- خوشبینی
- خلاقیت
- برونگرایی
- شخصیت رنگ زرد، مستقل، تاثیرگذار و استراتژیک است.
روانشناسی رنگ سبز
- آرامشبخش و معادل سلامتی
- مورد استفاده برای برندهای سلامتمحور و ارگانیک
- برای دید راحت
- در ارتباط با رشد و برندهای نظامی، مالی و …
- نشانگر امید و تازگی
- حسادت
- غیر مستقل
- رنگ سبز شخصیتی دوستانه، آزاد و معتبر دارد.
روانشناسی رنگ بنفش
- رنگ پادشاهان و اشرافزادهها
- دارای شخصیت و پرستیژ
- نشاندهنده زیادهروی و افراط
- دارای خصوصیات معنوی
- خردمند و آیندهنگر
- غیر دوستانه
- شخصیت رنگ بنفش برای برند شما، شخصیت، وقار به وجود میآورد.
روانشناسی رنگ آبی
- دارای اثر آرامشبخش روی ذهن و چشم
- رنگ اعتماد و مورد استفاده عموم
- ضد اشتها
- امنیت، وفاداری و اعتماد
- سرد، غیر دوستانه و بیحس
- اگر شخصیت برند شما وفادار، محترم و اجتماعی است، رنگ آبی بهترین انتخاب برای شما است.
روانشناسی رنگ صورتی
- پرکاربرد برای خانمها
- اعطای ویژگی جوانی و لحظهگرا
- القا کننده آرامش و امید
- ساختارشکن
- خیالپرداز و متفاوت
- آشوبگر و شلخته
- شخصیت رنگ صورتی، ابداعگر، کاربردی و معنوی است.
روانشناسی رنگ مشکی
- معادل لوکس بودن و قدرت
- نشاندهنده اعتبار
- نامناسب برای برندهای سلامتی
- مناسب برای برندهای فشن
- اضافه کردن رنگ روشن به آن باعث خردمندی میشود
- سنگین و رسمی
- شخصیت برند شما با رنگ مشکی، جدی، تصمیمساز و مطمئن نشان داده میشود.
روانشناسی رنگ سفید و خاکستری
- ارائهدهنده پاکیزگی، شفافیت و خلوص
- ظاهر به روز و مدرن
- در صورت استفاده نادرست بیتحرک و بیحاصل جلوه میکند
- معصومیت
- نشاندهنده فاصله و خالی بودن
- رنگ سفید و خاکستری خصیت برند شما را بیگناه، مستقل و خوشبین نشان میدهد.